Vragen & antwoorden

Hieronder vindt u het antwoord op veelgestelde vragen

Regelmatige verzendingen

Nationale pakketverzendingen worden over het algemeen binnen een standaard levertijd van 24 uur geleverd (uitgezonderd voor de eilanden). De standaard levertijd voor bestemmingen binnen Europa varieert over het algemeen tussen 24 en 96 uur. GLS levert van maandag tot vrijdag tijdens de normale kantooruren.

GLS bezorgt ondernemingen IT-gestuurde verzendingssystemen die aan hun eisen en de volumes van hun pakket- of vrachtverzendingen zijn aangepast. De GLS-systemen kunnen aan de IT-systemen van de afzender worden aangepast.

Meer informatie

GLS biedt haar klanten betrouwbare Europese pakket- en vrachtleveringen evenals wereldwijde expressleveringen voor pakketten.
Meer informatie vindt u in de productbeschrijvingen bij Regelmatig verzenden

Voer het vertrekpunt en de bestemming in van uw zending in de GLS-verzendingsplanner. De combinatie van producten en diensten zal onmiddellijk worden weergegeven.

Ga naar de verzendingsplanner.

De maximale afmetingen van een pakket zijn:

Lengte: 200 cm
Breedte: 80 cm
Hoogte: 60 cm
Lengte + omtrek: 300 cm

Berekening van de maximale lengte + omtrek = 2 x hoogte + 2 x breedte + 1 x langste zijde

Het maximumgewicht is 31,5 kg voor parcel zendingen.

Hebt u vragen? Contacteer GLS.

Alle pakketverzendingen kunnen met de online-volgfunctie Track&Trace in real time worden gevolgd. Om de status van een pakket na te gaan, kan u gebruik maken van onze Track&Trace.

Voor de opvolging van vrachtzendingen kan u onze klantendienst contacteren.

Een leveringsbewijs of ontvangstbewijs voor uw Freightzending kan via e-mail aangevraagd worden aan onze klantendienst.

Indien u het door u opgegeven leveringsadres wenst te wijzigen, contacteert u onze klantendienst.

De prijs van een pakketverzending hangt af van uw persoonlijke wensen en eisen.
Voor regelmatige verzendingen, raden we aan een gratis offerte aan te vragen.

Neem contact op met GLS

U vindt alle uitgesloten goederen in onze Algemene Voorwaarden terug, onder artikel 3.

Pakketten die niet op de sorteerband kunnen

Omwille van hun afmetingen of buitenverpakking kunnen sommige pakketten niet door de transportbanden in onze automatische pakketsorteersystemen worden verwerkt.

GLS sorteert en scant deze “niet-sorteerbare” zendingen manueel in de depots en distributiehubs. Dit zijn bv.:

 • Zakken, banden, rollen, kledingbalen, bussen, plastic emmers, houten dozen
 • Pakketten met uitstekende delen

Voor deze extra manuele behandeling wordt een toeslag aangerekend.

Buitenmaatse goederen, palletten of groupage

Voor buitenmaatse goederen, paletten of groupage biedt GLS betrouwbare vrachtdiensten over heel Europa. Zelfs voor zware, buitenmaatse of ongewone verzendingen heeft GLS maatoplossingen die aan uw bijzondere eisen tegemoet komen.

Ga naar Freightlevering of neem contact op met onze Sales Service voor meer details en informatie.

Ja. Extra ophaal- en leveringstijden kunnen in overleg met onze FreightSolution-dienst worden afgesproken.
Voor meer details en informatie, contacteer GLS .

voorziet niet langer in remboursdiensten waarbij de goederen bij de bestemmeling wordengeleverd tegen betaling. Je vindt alle informatie i.v.m. remboursbedragen terug in onze algemene voorwaarden onder, artikel 6 terug.

GLS is aansprakelijk voor verlies of beschadiging van de in haar bezit zijnde goederen. Aansprakelijkheid omvat geen gevolgschade zoals winstderving. Indien de afzender geen transportverzekering afsluit, vergoedt GLS de waarde van de goederen boven de wettelijke aansprakelijkheidsbeperking tot een maximum van € 750 per pakket. De waarde van de goederen wordt gedefinieerd als de aankoopprijs, voor tweedehands goederen de actuele waarde of voor goederen die ter gelegenheid van een veiling worden verzonden de veilingprijs, afhankelijk van welk bedrag in het individuele geval het laagst is. Meer informatie vindt u in de Algemene Voorwaarden van GLS Belgium. Op aanvraag kan een bijkomende verzekering voorzien worden. Contacteer onze GLS Sales Service voor meer informatie.

GLS zet zich in voor het verantwoord gebruik van hulpbronnen, de vermindering van emissies en de optimalisering van afvalverwijdering. Alle dochterondernemingen van GLS hebben de ISO 14001-certificering voor hun milieubeheersystemen verkregen. GLS coördineert en bevordert alle activiteiten ter bescherming van het milieu binnen de hele Groep in het kader van het Climate protect-initiatief.

Meer informatie

De GLS-klantenservice en / of jouw contactpersoon bij het GLS-depot helpen je graag verder. Stel jouw vraag via het contactformulier .

Occasionele verzendingen

Privé-personen of ondernemingen die occasioneel kleine pakkethoeveelheden verzenden kunnen hiervoor terecht bij onze GLS Parcel Shops of kunnen hun verzendproces organiseren via online frankering met GLS One.

Meer informatie

De prijslijst van de Parcel Shop geldt voor de verzending van pakketten met GLS. De prijzen zijn afhankelijk van de pakketafmetingen. Lagere prijzen gelden voor online klaargemaakte verzendingen via GLS One.

Overzicht

Nationale pakketverzendingen worden over het algemeen binnen een standaard levertijd van 24 uur geleverd. Voor internationale pakketverzendingen binnen Europa geldt een standaard levertijd van 24 tot 96 uur. GLS levert van maandag tot vrijdag tijdens de normale werkuren. U kan uw pakket op de voet volgen en te weten komen wanneer het ongeveer geleverd wordt.

Pakket volgen

U kan uw pakket in om het even welke GLS Parcel Shop afgeven. In België zijn er ca. 700 Parcel Shops en 190 Parcel Lockers. Er is er vast een Parcel Shop dichtbij u in de buurt. Met de Parcel Shop-zoekfunctie kan u die zo vinden.

Zoek een Parcel Shop

Met onze Parcel Shop-zoekfunctie vindt u snel en gemakkelijk de dichtstbijzijnde GLS Parcel Shop, met routebeschrijving.

Zoek een Parcel Shop

Ja. Met online frankering via GLS One biedt GLS u een praktische en betrouwbare portal voor het beheer van uw leveringen online. Start meteen met de verzending of registreer eventueel om de extra functies van GLS One te gebruiken.

Ga naar GLS One .

De maximale afmetingen van een pakket zijn :

Lengte : 200 cm
Breedte : 80 cm
Hoogte : 60 cm
Lengte + omtrek : 300 cm

Berekening van de maximale lengte + omtrek = 2 x hoogte + 2 x breedte + 1 x langste zijde

Een pakket mag maximaal 31.5 kg wegen.

Bij het verpakken van uw goederen dient u rekening te houden met het type, het gewicht en de buigzaamheid van de te verzenden goederen. Zowel de buitenverpakking, de opvulling, de kleefband als het pakketlabel zijn belangrijke factoren.

Meer informatie

Verkeerd en/of op een ongebruikelijke manier verpakte goederen worden over het algemeen niet voor verzending door GLS aanvaard. Computers (bv. desktopcomputers of notebooks) worden uitsluitend in hun geschikte originele verpakking vervoerd. Ook de volgende goederen worden niet door GLS voor vervoer per pakket aanvaard :

 • Pakketten met een waarde van de verpakte goederen van meer dan 5.000 €
 • Goederen die een bijzonder voorzichtige behandeling vereisen (bv. breekbare goederen)
 • Bederfelijke goederen of temperatuurgecontroleerde goederen
 • Levende dieren
 • Goederen met een zeer hoge waarde (bv. goud, edelmetalen en edelstenen, echte juwelen en echte parels, kunstwerken, antiek)
 • Telefoonkaarten en pre-paidkaarten voor GSM’s
 • Vuurwapens, belangrijke wapenonderdelen en munitie
 • Alle soorten gevaarlijke goederen
 • Tabak en sterke drank

Meer informatie vindt u in de verzendingsrichtlijnen en in de Algemene Voorwaarden.

Algemene Voorwaarden

Dank zij de volgfunctie voor pakketten (Track&Trace) kan u op elk moment in real time nagaan waar uw pakket zich bevindt. U dient gewoon het pakketnummer of de Track ID in te voeren.

Pakket volgen

GLS is aansprakelijk voor verlies of schade van pakketten in haar bezit. De aansprakelijkheid geldt niet voor gevolgschade zoals winstderving. Indien de afzender geen transportverzekering afsluit, compenseert GLS de waarde van de goederen boven de wettelijke aansprakelijkheidslimiet tot een maximum van 750 € per pakket. De waarde van de goederen wordt gedefinieerd als de aankoopprijs. Voor tweedehandsgoederen is dit de actuele waarde en voor goederen die na een veiling worden verzonden is dit de veilingprijs, waarbij in elk geval het laagste bedrag als aansprakelijkheidslimiet geldt. Meer informatie vindt u in de Algemene Voorwaarden van GLS Belgium.

U mag zoveel pakketten verzenden als u wenst.

Indien de bestemmeling bij de eerste aanbieding niet aanwezig is, zal de GLS-chauffeur een buur vragen om het pakket in ontvangst te nemen (met handtekening). Indien dit niet mogelijk is, zal de chauffeur het pakket in de dichtstbijgelegen GLS Parcel Shop afleveren. U kan uw pakket hier de volgende negen werkdagen afhalen. Indien het pakket noch aan een buur noch bij een GLS Parcel Shop kan worden geleverd, zal de chauffeur het pakket naar het GLS-depot (distributiecentrum) terugbrengen. De volgende werkdag zal GLS het pakket een tweede maal aanbieden. Zowel bij de eerste als de tweede leveringspoging laat de bezorger een bericht van aanbieding voor de bestemmeling achter.

Indien het pakket ook bij de tweede poging niet kon worden geleverd, wordt het pakket eerst negen werkdagen in bewaring gehouden alvorens het naar de afzender terug te sturen.

GLS engageert zich voor een verantwoord gebruik van materialen en middelen, de reductie van emissiewaarden en de optimalisering van de afvalverwerking. Alle GLS filialen hebben het ISO 14001-certificaat gekregen voor hun milieubeheersysteem. GLS coördineert en promoot alle milieuvriendelijke activiteiten binnen de hele GLS Group in het kader van het Climate protect-initiatief.

Meer informatie

Neem contact op met onze klantendienst via glsforyou, jouw contact center voor België.

Contact

Bestemmelingen

In België worden pakketten over het algemeen binnen 24 uur geleverd. In Europa ligt de standaard levertijd over het algemeen tussen 24 en 96 uur. GLS levert van maandag tot vrijdag tijdens de normale werkuren.

Pakket volgen

Met de online pakketvolgfunctie (Track&Trace) kan u de status van uw pakket op elk moment nagaan. Omdat GLS met distributiecentra werkt, kan u dan soms de indruk hebben dat de leveringsroute van uw pakket niet altijd rechtstreeks is. Om de status van uw pakket na te gaan, voert u gewoon het pakketnummer of de Track ID in.

Pakket volgen

GLS weet wanneer een afspraak noodzakelijk is en zal met u contact opnemen om een tijdstip van levering vast te leggen, zelfs indien de afzender hiervoor geen opdracht toe heeft gegeven.

Allereerst zal de GLS chauffeur trachten uw zending door een buur in ontvangst te laten nemen (met handtekening). Indien uw pakket niet bij een buur kan worden afgeleverd, zal GLS een bericht van aanbieding achterlaten en het pakket bij het dichtstbijgelegen GLS depot afleveren.

In elk geval laat de chauffeur altijd een bericht van aanbieding voor de bestemmeling achter. Indien u ook bij een tweede aanbieding niet thuis bent, wordt het pakket na een bewaarperiode van negen werkdagen naar de afzender teruggestuurd.

Indien het verzendingsorder online wordt ingegeven, kan een alternatief leveringsadres worden opgegeven, bij voorbeeld het adres van de werkgever (met diens toestemming). Bij heel wat onlineshops kan u ook een GLS ParcelShop als direct leveringsadres opgeven.

U kan tevens een volmacht aan GLS verlenen, d.w.z. een levering zonder dat er een handtekening voor ontvangst vereist is. De GLS chauffeur kan het pakket op een door u vrij te kiezen locatie op uw adres achterlaten. Indien u vóór de levering geen van de bovenstaande opties kiest, is er altijd een kans dat een buur uw pakket in ontvangst zal nemen.

Ja. Indien u niet thuis bent, kan de chauffeur uw pakket bij een buur trachten te leveren. Uw buur zal uiteraard voor de ontvangst moeten tekenen. De GLS chauffeur zal bij u een bericht van aanbieding met de nodige informatie achterlaten.

Ja. Na de eerste leverpoging kan u uw pakket laten omleiden naar een GLS ParcelShop. U hebt dan negen werkdagen om deze bij de ParcelShop te gaan afhalen. Opmerking: Voor de afhaling heeft u een geldige identiteitskaart of paspoort nodig.

Met de GLS ParcelShop zoekfunctie vindt u snel een ParcelShop met routebeschrijving.

Zoek een ParcelShop

Ja. Overhandig deze persoon dan wel een schriftelijke volmacht met de volgende gegevens : uw naam en adres en de naam en het adres van de persoon die uw pakket komt afhalen. U kan ook de volmachtstrook op het bericht van aanbieding gebruiken. De gevolmachtigde brengt de volmacht en een geldige identiteitskaart of paspoort mee naar de GLS ParcelShop.

Ja. U kan GLS de opdracht geven een pakket op een specifieke locatie, bv. een garage, achter te laten. Download de volmacht (levering zonder handtekening) als PDF, print ze af, vul ze in en stuur ze naar uw GLS depot of bezorg ze rechtstreeks aan de GLS chauffeur. De volmacht kan een eenmalige of algemene volmacht zijn die u op elk moment kan intrekken.

Download de volmacht

Als de eerste leveringspoging mislukt, kan de bestemmeling kiezen wat er daarna gebeurt. De levering wijzigen kan als volgt:

 • Een tweede poging op uw adres - u kiest zelf de leverdag.
 • Levering op een ander adres, die u ons opgeeft
 • Pakketlevering aan de GLS ParcelShop van uw keuze
 • Afgifte van een volmacht om GLS de toestemming te geven om zonder handtekening te leveren. De GLS-chauffeur mag dan uw pakket leveren aan de plaats die u opgeeft, ook als er niemand aanwezig is.
 • Weigering van de levering: het pakket wordt vervolgens teruggestuurd naar de afzender.
 • Het pakket zelf ophalen op een GLS-depot: het pakket blijft in het depot en is beschikbaar voor ophaling gedurende 10 werkdagen. In dit geval wordt er geen tweede afleveringspoging voorzien.

Heel wat afzenders maken gebruik van de extra GLS dienst voor retourzendingen. Om uw pakket terug te sturen, kleeft u gewoon het bij uw pakket gevoegde retourlabel op het pakket en brengt u uw pakket bij een Parcel Shop naar keuze binnen. GLS stuurt het pakket naar de afzender terug. Indien er geen retourlabel bij uw pakket zit, kan u het nog altijd bij een GLS Parcel Shop binnenbrengen. Voor deze retourzending wordt wel een standaard Parcel Shop toeslag in rekening gebracht.

Parcel Shop prijslijst

Indien uw pakket of vracht aan de buitenzijde beschadigd is, kan u weigeren het in ontvangst te nemen. GLS zal de zending dan naar het depot terugbrengen en de afzender op de hoogte brengen. Indien de inhoud van uw zending beschadigd is, dient u zelf met de afzender contact op te nemen. GLS kan en mag immers de inhoud van verzendingen niet controleren.

Controleer allereerst de status van uw pakket via de online Track&Trace-functie van GLS. Voer het pakketnummer in dat u van de afzender heeft ontvangen (vraag de afzender het pakketnummer indien hij u dit nummer niet heeft meegedeeld). Controleer daarna het bericht van aanbieding dat de GLS chauffeur altijd zal achterlaten indien er bij de eerste leveringspoging niemand thuis was. Op het bericht van aanbieding staat vermeld waar uw pakket zich bevindt, bv. bij een buur of in een GLS depot. Op het bericht van aanbieding staat tevens een Track ID die u op de online Track&Trace-functie van GLS en de online-functie “Uw aflevering wijzigen” kan gebruiken.

Indien u na deze stappen nog niet weet waar uw pakket zich bevindt, kan u ons online-contactformulier gebruiken. We helpen u dan graag verder. Hou het pakketnummer of de Track ID bij de hand zodat we u snel kunnen helpen.

Neem contact op met onze klantendienst via glsforyou, jouw contact center voor België

Contact

Uw GLS-team helpt u graag verder
Uw GLS-team helpt u graag verder
Elke werkdag van 8 uur tot 18 uur.