Veiligheidsadvies

Opgepast: oplichting!

Oplichting komt steeds vaker voor op het internet en in e-mails. Oplichters maken misbruik van het logo en de merknaam van GLS om mensen te misleiden en gevoelige informatie (zoals persoonlijke gegevens, bankgegevens, wachtwoorden, pincode, enz.) te verkrijgen via het internet, per bericht of per telefoon.

Tip: GLS zal ook nooit per telefoon of e-mail om vertrouwelijke informatie of bankgegevens vragen.
Om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van dergelijke oplichterspraktijken, zijn er verschillende acties die u kunt ondernemen:

  • controleer altijd het adres van de website waarop u zich bevindt
  • als u een e-mail ontvangt, controleer dan zorgvuldig het adres van de afzender
  • let op de spelling en grammatica: nep-e-mails of websites bevatten vaak fouten
  • als de afzender onbekend is, klik dan niet op links en open geen bijgevoegde bestanden
  • neem in geval van twijfel rechtstreeks contact op met GLS

Valse websites en e-mails

Er zijn verschillende zwendelpraktijken bekend die zich richten op online-verkopers: criminelen bieden aan om zendingen op te halen en af te leveren en de betaling door de koper te organiseren. Om dit te doen, maken ze valse websites aan en versturen ze valse e-mails onder de naam GLS.

Oplichting met nep pakjes!

Wees op uw hoede, frauduleuze berichten van criminelen die zich willen voordoen als GLS doen momenteel de ronde.

Deze berichten informeren je dat een pakket niet kon worden geleverd en vragen op een link te klikken, waarna je wordt uitgenodigd je persoonlijke gegevens te verstrekken en/of verzendkosten te betalen voor de levering van een pakket dat in werkelijkheid niet bestaat.

Houd er rekening mee dat GLS nooit zal vragen om pakketten af te halen op haar hoofdkantoor aan de Humaniteitslaan 233 in 1620 Drogenbos.

Phishing

Phishing-slachtoffers ontvangen meestal een e-mail of een bericht via sociale netwerken en worden doorverwezen naar een nep-GLS website.
Ontvangers van dergelijke berichten wordt dan gevraagd een registratieprocedure te doorlopen om vertrouwelijke informatie op te halen. Het kan nodig zijn om foto's, persoonlijke gegevens of scans van officiële documenten te uploaden.

Opgelet: valse vacatures voor "parcel agent"

Criminelen die goederen online bestellen en daarbij een valse identiteit en gestolen kredietkaartgegevens gebruiken, recruteren de jongste tijd steeds vaker zogenaamde "parcel agents".
Een job als "parcel agent" wordt over het algemeen als een part-time job aangeboden en bestaat erin dat de “parcel agent” pakketten ontvangt en ze naar andere (vaak buitenlandse) adressen doorstuurt.
Criminelen proberen zo de uiteindelijke bestemming van de frauduleus verkregen goederen verborgen te houden. De politie waarschuwt de burgers voor dergelijke jobs als ‘parcel agent’.
Bij deze op het eerste gezicht goed betaalde bijverdienste wordt de persoon medeplichtig aan frauduleuze daden en witwassen van geld (met wettelijke en financiële gevolgen).

GLS bestrijdt fraude

GLS probeert haar klanten continu tegen bedrog te beschermen. We stellen alles in het werk om personen te identificeren die misbruik trachten te maken van een GLS-verzendsysteem. Voor het beheer van klantengegevens werkt de volledige GLS Groep overeenkomstig strenge veiligheidsnormen.

Heeft u een verdachte e-mail of bericht ontvangen?
Stuur de e-mail dan onmiddellijk door naar suspect@safeonweb.be . Bij twijfel, antwoord niet op de e-mail.

U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 18 uur. U kunt een online misdrijf ook melden bij uw lokale politie.

GLS kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van frauduleuze activiteiten van derden die misbruik maken van de naam van GLS.