Vragen & antwoorden

Vaak gestelde vragen en antwoorden | Occasionele verzendingen

Hoe verzend ik pakketten met GLS?

Privé-personen of ondernemingen die occasioneel kleine pakkethoeveelheden verzenden kunnen hiervoor terecht bij onze GLS ParcelShops of kunnen hun verzendproces organiseren via online frankering met GLS-ONE

Meer informatie

Hoeveel kost een pakketverzending bij GLS?

De prijslijst van de ParcelShop geldt voor de verzending van pakketten met GLS. De prijzen zijn afhankelijk van de pakketafmetingen. Lagere prijzen gelden voor online klaargemaakte verzendingen via GLS-ONE.

Overzicht

Wat zijn de normale levertijden?

Nationale pakketverzendingen worden over het algemeen binnen een standaard levertijd van 24 uur geleverd. Voor internationale pakketverzendingen binnen Europa geldt een standaard levertijd van 24 tot 96 uur. GLS levert van maandag tot vrijdag tijdens de normale werkuren. U kan uw pakket op de voet volgen en te weten komen wanneer het ongeveer geleverd wordt.

Pakket volgen

Waar kan ik mijn pakketten afgeven?

U kan uw pakket in om het even welke GLS ParcelShop afgeven. In België zijn er ca. 600 ParcelShops. Er is er vast een ParcelShop dichtbij u in de buurt. Met de ParcelShop-zoekfunctie kan u die zo vinden.

Zoek een ParcelShop

Waar vind ik de dichtstbijgelegen ParcelShop?

Met onze ParcelShop-zoekfunctie vindt u snel en gemakkelijk de dichtstbijzijnde GLS ParcelShop, met routebeschrijving.

Zoek een ParcelShop

Kan ik mijn verzendingen ook online beheren?

Ja. Met online frankering via GLS-ONE biedt GLS u een praktische en betrouwbare portal voor het beheer van uw leveringen online. Start meteen met de verzending of registreer eventueel om de extra functies van GLS-ONE te gebruiken.

Meer info

Hoe groot mag een pakket zijn?

De maximale afmetingen van een pakket zijn :

Lengte : 200 cm
Breedte : 80 cm
Hoogte : 60 cm
Lengte + omtrek : 300 cm
Berekening van de maximale lengte + omtrek = 2 x hoogte + 2 x breedte + 1 x langste zijde

Hoeveel mag een pakket wegen?

Een pakket mag maximaal 31.5 kg wegen.

Welke goederen mogen niet per pakket worden verzonden?

Verkeerd en/of op een ongebruikelijke manier verpakte goederen worden over het algemeen niet voor verzending door GLS aanvaard. Computers (bv. desktopcomputers of notebooks) worden uitsluitend in hun geschikte originele verpakking vervoerd. Ook de volgende goederen worden niet door GLS voor vervoer per pakket aanvaard :

- Pakketten met een waarde van de verpakte goederen van meer dan 5.000 €
- Goederen die een bijzonder voorzichtige behandeling vereisen (bv. breekbare goederen)
- Bederfelijke goederen of temperatuurgecontroleerde goederen
- Levende dieren
- Goederen met een zeer hoge waarde (bv. goud, edelmetalen en edelstenen, echte juwelen en echte parels, kunstwerken, antiek)
- Telefoonkaarten en pre-paidkaarten voor GSM’s
- Vuurwapens, belangrijke wapenonderdelen en munitie
- Alle soorten gevaarlijke goederen
- Tabak en sterke drank

Meer informatie vindt u in de verzendingsrichtlijnen en in de Algemene Voorwaarden.

Algemene Voorwaarden

Waarmee moet ik bij het verpakken rekening houden?

Bij het verpakken van uw goederen dient u rekening te houden met het type, het gewicht en de buigzaamheid van de te verzenden goederen. Zowel de buitenverpakking, de opvulling, de kleefband als het pakketlabel zijn belangrijke factoren.

Meer informatie

Kan ik nagaan waar mijn pakket zich bevindt?

Dank zij de volgfunctie voor pakketten (Track&Trace) kan u op elk moment in real time nagaan waar uw pakket zich bevindt. U dient gewoon het pakketnummer of de Track ID in te voeren.

Pakket volgen

Zijn mijn pakketten bij GLS verzekerd?

GLS is aansprakelijk voor verlies of schade van pakketten in haar bezit. De aansprakelijkheid geldt niet voor gevolgschade zoals winstderving. Indien de afzender geen transportverzekering afsluit, compenseert GLS de waarde van de goederen boven de wettelijke aansprakelijkheidslimiet tot een maximum van 750 € per pakket. De waarde van de goederen wordt gedefinieerd als de aankoopprijs. Voor tweedehandsgoederen is dit de actuele waarde en voor goederen die na een veiling worden verzonden is dit de veilingprijs, waarbij in elk geval het laagste bedrag als aansprakelijkheidslimiet geldt. Meer informatie vindt u in de Algemene Voorwaarden van GLS Belgium.

Hoeveel pakketten kan ik tegelijk verzenden?

U mag zoveel pakketten verzenden als u wenst.

Wat moet ik doen als een pakket niet kon worden geleverd?

Indien de bestemmeling bij de eerste aanbieding niet aanwezig is, zal de GLS-chauffeur een buur vragen om het pakket in ontvangst te nemen (met handtekening). Indien dit niet mogelijk is, zal de chauffeur het pakket in de dichtstbijgelegen GLS ParcelShop afleveren. U kan uw pakket hier de volgende negen werkdagen afhalen. Indien het pakket noch aan een buur noch bij een GLS ParcelShop kan worden geleverd, zal de chauffeur het pakket naar het GLS-depot (distributiecentrum) terugbrengen. De volgende werkdag zal GLS het pakket een tweede maal aanbieden. Zowel bij de eerste als de tweede leveringspoging laat de GLS-chauffeur een bericht van aanbieding voor de bestemmeling achter.

Indien het pakket ook bij de tweede poging niet kon worden geleverd, wordt het pakket eerst negen werkdagen in bewaring gehouden alvorens het naar de afzender terug te sturen.

Is GLS een milieubewuste onderneming?

GLS engageert zich voor een verantwoord gebruik van materialen en middelen, de reductie van emissiewaarden en de optimalisering van de afvalverwerking. Alle GLS filialen hebben het ISO 14001-certificaat gekregen voor hun milieubeheersysteem. GLS coördineert en promoot alle milieuvriendelijke activiteiten binnen de hele GLS Group in het kader van het ThinkGreen-initiatief.

Meer informatie